پیروز پک 03135315552 info@pirouzpack.ir

بسته بندی مواد غذایی به روش کنسرو (تاریخچه و پیشرفت)

بسته بندی مواد غذایی به روش کنسرو (تاریخچه و پیشرفت)

توسط در مقالات 17 دسامبر 2019

بسته بندی مواد غذایی از دیرباز یکی از دغدغه‌های بشر در طول تاریخ بوده است. در جنگ‌ها و سفرهای طولانی همیشه مشکل نگهداری مواد خوراکی و جلوگیری از فساد و خرابی آنها وجود داشته است.

برای حل این مشکل کنسور مواد غذایی، یکی از ابتکارات و اختراعات بشر برای نگهداری طولانی مدت مواد غذایی بوده است. با استفاده از این روش می‌توان مواد غذایی را برای مدت بسیار طولانی بدون هیچگونه فسادی نگهداری کرد و هر زمان افراد به آن نیاز داشتند می‌توانند سریعا بدون نیاز به آماده سازی مواد غذایی آنها را مورد استفاده قرار دهند.

تاریخچه بسته بندی مواد به روش کنسرو

برای اولین بار در سال 1810 بسته بندی مواد غذایی به روش کنسرو  توسط شخصی به نام نیکولا آپر و ارتش فرانسه بکار گرفته شد. امروزه مواد غذایی مختلفی را می توان به روش کنسرو بسته بندی نمود. دو پژوهشگر انگلیسی روش آپر را بهبود بخشیدند.

این پژوهشگران در سال ۱۸۱۱ به جای ظروف شیشه ای از ظروف آهنی برای بسته بندی مواد غذایی استفاده نمودند و در سال ۱۸۱۲ کارخانه تولید گوشت کنسرو شده را به این روش پایه گذاری کردند. کنسرو کردن راهکاری آسان برای بسته‌بندی مواد غذایی است و دارای مقاومت بالاتری در مقایسه با ظروف شیشه‌ای می‌باشد. از آنجا که ظروف آهنی در مقابل مواد غذایی موجود درون قوطی کنسرو دچار خوردگی می شد از یک لایه قلع برای سطح داخلی قوطی استفاده می شد.

کنسروهای تولید شده در این روش به نیروی دریایی انگلستان فروخته می‌شد. در سال ۱۸۱۹ بسته بندی مواد کنسروی وارد ایالات متحده آمریکا شد. اما به دلیل اینکه این کشور دچار جنگ‌های داخلی بود کسی مایل به استفاده از این روش نبود و مردم اعتماد زیادی به مواد غذایی کنسرو شده نداشتند. در سال 1821 کمپانی ویلیام آندر وود کنسروهای تجاری را وارد آمریکا نمود. اما مردم آمریکا همچنان تمایلی به استفاده از آنها نداشتند.

در اواسط قرن 19 از آنجایی که  روش مناسبی برای حرارت‌دهی و تولید مواد غذایی کنسرو شده وجود نداشت، این مواد خیلی سریع فاسد و غیرقابل استفاده می‌شدند. در سال ۱۸۶۸ ابتدا در آمریکا و سپس در اروپا به جای قوطی‌های دست‌ساز از قوطی‌های ماشینی استفاده گردید. با این فناوری جدید شرکت‌های بسیار بزرگی در زمینه بسته بندی مواد کنسرو شده به وجود آمد. اما ز آنجایی که قوطی‌های بکار رفته برای بسته بندی مواد غذایی در این روش بسیار بزرگ و بد شکل بودند، مواد غذایی موجود در این بسته‌ها برای مردم اشتها آور به نظر نمی‌رسید و افراد را به خود جذب نمی‌کردند.

پیشرفت بسته بندی مواد به روش کنسرو

شرکت جیل باردن در آمریکا یکی از پیشگامان بسته بندی مواد و کنسرو کردن مواد غذایی می‌باشد. در سال ۱۸۶۵ شیر کندانسه شیرین به صورت کنسرو شده توسط این شرکت ارائه گردید و امتیاز انحصاری این فرایند به نام این شرکت ثبت شد. اوایل برای این نوع شیر تقاضا بسیار پایین بود اما در طول دوره جنگ‌های داخلی آمریکا میزان تقاضا به شدت افزایش پیدا کرد. غذاهای کنسرو شده محبوبیت خود را ممنون جنگ‌های داخلی هستند. در آن زمان ارتش آمریکا به غذای فراوانی برای سربازان نیاز داشت و این جنگ‌ها تاثیر زیادی در گسترش کنسروها گذاشتند.

از این رو با کارخانه‌های مواد غذایی قرارداد همکاری امضا می‌کرد. در این شرایط دشوار، مردم نیز به ناچار از محصولات غذایی کنسرو شده استفاده می‌کردند و کم کم متوجه شدند که این غذاها دارای طعم خوب و از ارزش تغذیه‌ای و غذایی نسبتا مطلوبی برخوردار هستند.. قوطی‌های کنسرو در پایان قرن نوزدهم به روشی تولید ‌شد که باز شدن درب کنسرو‌ها را آسانتر م‌ نمود و به همین دلیل تقاضا برای مصرف این محصولات افزایش یافت.

اما هنوز هم محصولاتی که به روش کنسرو تهیه می‌شدند از طعم و مزه خوبی برخوردار نبودند. بسته بندی مواد به روش کنسرو همچنین این مزیت را داشته که محصولاتی مثل نخود و سالمون را به مناطقی صادر نمایند که مردم آن منطقه هرگز پیش از آن این غذاها را نخورده بودند.

ویژگی های بسته بندی مواد کنسروی

فساد مواد غذایی کنسرو شده به دلیل عملکرد میکروارگانیسم‌های فاسد کننده هنوز هم بسیار بالا بود و تا پایان قرن نوزدهم تحقیقاتی که در موسسه فناوری ماساچوست برای بهبود کیفیت بسته بندی مواد کنسرو شده انجام می‌گرفت ادامه داشت.

کیفیت مواد غذایی، ارزش غذایی این مواد و طعم و مزه و رنگ آن از مواردی بود که هنوز هم جای کار داشت و این موسسه برای بهبود آن تلاش می‌کرد. در اوایل قرن بیستم به جای قوطی‌های فلزی سنگین از قوطی‌های آلومینیومی که بسیار سبک بودند استفاده شد. همچنین مواد غذایی به صورت بهداشتی‌تری بسته‌بندی می‌شدند و استفاده از آنها نسبت به مواد غذایی فاقد بسته بندی مناسب مطمئن‌تر و ایمن‌تر بود.

استفاده از ظروف شیشه ای در بسته بندی مواد کنسروی

استفاده از ظروف شیشه‌ای با وجود شکننده بودن و هزینه تولید نسبتا بالا اما از یک مزیت عمده برخوردار می‌باشند و آن این است که ظروف شیشه‌ای از درون نفوذناپذیری بالایی به لحاظ شیمیایی دارند، در حالی که در قوطی‌های فلزی، آهن، قلع و یا حتی سرب از طریق واکنش‌های گالوانیک، این مواد با آب و مواد غذایی واکنش‌های شیمیایی انجام می‌دهند. تولید و ارائه سیستم‌های بهداشتی از سال ۱۹۹۴ مشکل آلودگی مواد غذایی به سرب را به طور کاملا بر طرف نمود. در سال ۱۹۰۳ در کشور انگلستان تولید ظروف شیشه‌ای و بطری انجام گرفت و باعث کاهش هزینه تولید این ظروف گردید. در قرن نوزدهم، مشکل بزرگ ظروف شیشه‌ای بستن درب این ظروف نسبتا گران بدون ایجاد هر گونه آسیب در آنها بود.

بطری‌های شیشه‌ای را می‌شد با چوب پنبه بست، اما ظروف شیشه‌ای دهانه گشاد این مشکل همچنان باقی بود.
بهترین ابداع برای رفع این مشکل تشتک روی برای ظروف شیشه‌ای شانه دار دهانه گشاد بود. این ظروف در سال ۱۸۵۸ توسط ماسون جان ابداع شد و دارای یک گردنه بودند که با بستن یک دریچه پیچی به نام تشتک بسته می‌شدند. با پیشرفت فناوری روش‌های نگهداری مواد غذایی در خانه کم رنگ‌تر شدند و فریزرهای خانگی نیز این روش‌های نگهداری را به طور کل از میان برداشتند.

امروزه مواد غذایی گوناگون را می‌توان به روش کنسرو بسته‌بندی کرد. همچنین سبک زندگی امروز بشر بیش از پیش نقش موثری در رواج و گسترش استفاده از بسته بندی مواد غذایی کنسروی داشته است.

دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    Open chat
    سلام
    چطور میتونم کمکتون کنم؟